Op het gebied van spouwmuurisolatie kan je een keuze maken uit verschillende materialen met afwisselende prijzen en kenmerken. Het materiaal dat je kiest hangt af van je financiële situatie en ook van wat je uiteindelijk van je spouwmuurisolatie verwacht. De manier waarop het gedaan wordt is voor elk soort materiaal hetzelfde. Via een gat in de gevel wordt het materiaal de spouw in gespoten totdat deze gevuld is. Het gat wordt netjes gedicht zonder dat je gevel daar schade aan overhoudt. Spouwmuurisolatie heeft vele voordelen, het is snel, makkelijk en effectief. Uit welke soorten isolatie kan je kiezen?

PUR schuim

PUR schuim is een twee-componenten schuim en één van de duurste isolatiemiddelen. Het heeft een zeer hoge isolatiewaarde en het wordt vloeibaar de spouw in gespoten waarna het droogt en een beetje uitzet. Hierdoor worden alle gaten en kieren in je spouw gedicht, maar kan de muur blijven ademen. PUR wordt voor vele oppervlakten gebruikt, zoals het dak en de vloer, omdat het makkelijk aan te brengen is en een kleine laag voldoende is voor een perfect resultaat.

EPS parels en Neopixels

Een ander isolatiemateriaal zijn EPS parels en Neopixels. Dit zijn kleine balletjes gemaakt van piepschuim die vooral in kleine en nauwe spouwen goed kunnen worden aangebracht. EPS parels bestaan uit piepschuim en 98 procent lucht. Neopixels bevatten ook grafiet waardoor ze de warmte binnenhouden maar ook weerkaatsen. Samen met PUR schuim hebben Neopixels de beste isolatiewaarde van alle materialen op de markt. EPS parels hebben een goede isolatiewaarde en zijn zeer goed bestendig tegen vocht.

Glas-, steenwol en Supafil

Glas- en steenwol zijn de goedkoopste isolatiematerialen en hebben een goede isolatiewaarde. Ze worden gemaakt door glas of steen zeer hoog te verhitten totdat ze vloeibaar zijn waarna ze in bepaalde vormen kunnen worden vervaardigd. Ze hebben veel dezelfde eigenschappen, zo zijn ze behalve warmte- ook geluidsisolerend, hebben ze een zeer hoge brandveiligheid en zijn ze waterbestendig. Supafil is glaswol, maar in een andere vorm. Het lijkt erg op sneeuw. Dit heeft als voordeel dat het heel gelijkmatig over de spouw kan worden verdeeld.