Veel mensen zijn bang dat de kosten voor kleine aanpassingen om je huishouden duurzamer te maken enorm hoog zijn. Dat is grotendeels gebaseerd op geruchten. Natuurlijk zijn er bepaalde aanpassingen die aardig in de papieren kunnen lopen, zoals het plaatsen van zonnepanelen of een zonneboiler. De prijzen van spouwmuurisolatie zijn echter helemaal niet zo hoog. En je merkt al snel het verschil door een forse daling van je energierekening. Dat betekent dus dat je je investering in veel gevallen al binnen vier tot zes jaar terug kunt verdienen.

Kosten en terugverdientijd

Natuurlijk staat het elke klusser vrij om een bedrag te bepalen voor klussen als isoleren, dak bedekken en glas plaatsen. Gemiddeld gezien liggen de prijzen op ongeveer €15 euro per m2. Door deze prijs te vermenigvuldigen met de oppervlak van je muur, kun je de totaalprijs van kleine aanpassing berekenen. Gemiddeld daalt je energierekening met spouwisolatie met 25% per jaar voor elke m3 aan te verwarmen ruimte. Afhankelijk van de gasprijs, kun je uitzoeken hoe lang het in jouw situatie duurt voordat je je investering terugverdiend hebt. Meestal ligt dit rond de vier tot zes jaar tijd. Dat betekent dat je al na vier jaar de financiële vruchten kan plukken van deze aanpassing.

Type woning Type isolatie Totale investering Totale besparing
Normale woning Spouwisolatie €2000 euro €570 euro p.j.
2-onder-1 kap Spouwisolatie €2000 euro €550 euro p.j.
Rijtjeshuis Spouwisolatie €750 euro €200 euro p.j.
Appartement Spouwisolatie €700 euro €190 euro p.j.

Andere pluspunten van spouwmuurisolatie

Er zijn buiten de lage kosten van spouwmuurisolatie, ook voldoende andere voordelen aan een goed geïsoleerd huis. Doordat je muren geen kou meer uitstralen, voelt het hele huis warmer en comfortabeler aan. Je hebt minder last van geluiden van buiten. Je muren zijn minder vochtig, waardoor je ook minder snel last zult hebben van vochtschade en schimmels. Veel isolatiematerialen zijn brandwerend, waardoor je huis ook brandveiliger wordt. En buiten de persoonlijke voordelen, help je ook nog eens het milieu. Doordat je stookkosten omlaag gaan, stoot je minder CO2 uit. En het is een eenvoudige en snelle aanpassing. Vaak is een spouwmuurisolatie binnen een dag aangebracht en is het niet nodig om je muur open te breken of aan te passen. Er zijn dus eigenlijk geen redenen aan te voeren waarom je het niet zou doen.

Wat zijn de prijzen voor het laten aanleggen van spouwmuurisolatie?
Spouwmuurisolatie is een relatief goedkope maar zeer effectieve manier om je gevel te isoleren. De kosten ervoor hangen van een aantal factoren af. Zo is er het oppervlak van de muren, de materialen en de arbeidskosten. De beslissingen die jij neemt kunnen de prijs dus aanzienlijk beïnvloeden.

Wat is spouwmuurisolatie?
De spouw is de ruimte tussen de muur. Huizen die na 1920 gebouwd zijn hebben vaak een spouw. Is je huis na 1980 gebouwd dan is de spouw waarschijnlijk al geïsoleerd. Is je spouw echter leeg, dan kan je deze laten isoleren door er een isolerend materiaal in te laten spuiten. Dit wordt gedaan door gaten in de gevel te boren waar slangen op worden aangesloten. Als de gevel vol is, is de isolatie klaar en worden de gaten weer gedicht.

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?
Spouwmuurisolatie wordt snel gedaan en het levert niet of nauwelijks schade op. Ook komt er geen vuil of stof vrij. De klus is dus niet erg arbeidsintensief en daardoor is het relatief goedkoop. Spouwmuurisolatie is echter wel effectief en je kan je kosten er binnen 5 jaar al uit hebben. Binnen in huis zorgt het voor een beter klimaat, het huis warmt sneller op en koelt langzamer af. Hierdoor hoef je niet zo hard te stoken om de juiste temperatuur te bereiken en te behouden. Dit zie je terug op je energierekening, maar ook in je CO2 uitstoot die aanzienlijk zal verminderen. Ook kan spouwmuurisolatie problemen met vocht in de muren verhelpen.

Wat zijn de kosten van spouwmuurisolatie?
De makkelijkste manier om de kosten voor spouwmuurisolatie uit te drukken is per vierkante meter materiaal. Dit kan je terugzien in de volgende tabel.
Materiaal Prijs per m2
Glaswol €8 – €10 per m2
Steenwol €8 – €10 per m2
Isolatieparels €17 – €19 per m2
PUR schuim €25 – €30 per m2
Gemiddeld wordt voor spouwmuurisolatie vaak €15 per vierkante meter gerekend. Hier kan je onder of boven zitten door je keuze van het materiaal.

Glas- en steenwol
Glas- en steenwol hebben behalve de prijs ook veel andere dingen gemeen. Ze hebben allebei een goede isolatiewaarde en isoleren niet alleen warmte, maar ook geluid. Woon je langs een luidruchtige weg, dan kan je hiermee de geluiden van buitenaf aanzienlijk verminderen. Beide materialen zijn waterafstotend en kunnen dus geen schimmel vormen. Hierdoor gaan ze erg lang mee en beschermen ze je muren van waterschade. Ook hebben glas- en steenwol een goede brandveiligheid. Nadelen van glas- en steenwol is dat ze bij het aanleggen schadelijke vezels vrij kunnen maken die huidirritatie kan veroorzaken en die schadelijk zijn voor de luchtwegen. Gelukkig heb je hier bij spouwmuurisolatie niet veel last van omdat je er niet direct mee in contact komt.

Isolatieparels
Isolatieparels zijn kleine bolletjes gemaakt van piepschuim die vooral geschikt zijn voor het gebruik in nauwe gevels. De isolatiewaarde is iets beter dan dat van glas- en steenwol, maar niet veel. Piepschuim is licht en recyclebaar en kan geen schimmels vormen. Hierdoor gaan deze parels erg lang mee en blijft de isolatiewaarde hetzelfde. Er zijn ook isolatieparels die bekend staan als neopixels. Deze zijn een stuk duurder (€25 per m2), maar hebben een zeer goede isolatiewaarde omdat ze grafiet bevatten. Dit zorgt er voor dat ze niet alleen de warmte binnenhouden, maar deze ook weerkaatsen. Een nadeel van standaard isolatieparels is dat ze een lage isolatiewaarde hebben vergeleken met de prijs, maar neopixels isoleren dus een stuk beter.

PUR schuim
PUR schuim is een twee-componenten schuim dat in vloeibare vorm in de spouw wordt gespoten. Hierdoor kan dit schuim ook voor kleinere spouwen worden gebruikt. Het schuim droogt snel en terwijl het droogt zet het een beetje uit waardoor het alle gaten en kieren van je muren afsluit. Toch kan PUR schuim wel goed ademen dus je zal geen problemen krijgen met vocht in je muren. PUR schuim is duur, maar heeft wel een zeer goede isolatiewaarde en gaat de rest van het leven van je huis mee.

Subsidies
Zo kunnen de kosten voor het isoleren van je spouwmuur dus flink oplopen, vooral als je een alleenstaand huis hebt met veel geveloppervlak. In dat geval heb je echter ook het grootste rendement. Voor het isoleren van je gevel zijn nog wel subsidies beschikbaar, maar niet zo veel meer als voorheen.

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis
Deze subsidie is landelijk geregeld en je komt hier voor in aanmerking als je je spouwmuur isoleert samen met één of meer andere energiebesparende maatregelen. Hier vallen het isoleren van je dak en vloer onder, zowel als het aanbrengen van hoogrendementsglas. Doe je dit, dan kan je tot 20 procent van de totaalkosten terugkrijgen. Helaas kom je hier niet voor in aanmerking als je alleen je spouwmuur isoleert.

Plaatselijke subsidies
Op regionaal niveau zijn soms ook nog wel eens potjes beschikbaar om je financieel te helpen. Dit hangt echter van de provincie, gemeente of stad af. Zo heeft de gemeente Leeuwarden een subsidie voor het aanleggen van een groendak en kan je in Zaanstad geholpen worden met het plaatsen van zonnepanelen. Als je wilt weten wat er voor jou beschikbaar is, kan je dit opzoeken via www.energiesubsidiewijzer.nl.

Verlaagd BTW
Een andere manier waarop de overheid energiebesparende werkzaamheden steunt is door middel van een verlaagd BTW tarief. Voor je spouwmuurisolatie betekent dit dat je op de arbeidskosten geen 21 procent betaalt, maar 6 procent. Dit maakt dus een groot verschil. Om dit te krijgen hoef je niks te doen, het wordt verrekend op de eindfactuur. Maak dit dus vanaf het begin bespreekbaar met je aannemer en controleer of dit op de rekening staat voordat je betaalt.

Groene leningen
Als laatste zijn er ook nog groene leningen beschikbaar die je kan gebruiken om jouw klus te financieren. Als je met een groene lening geld leent, kan je dit met een lager rentepercentage terugbetalen. De vereisten zijn dat je tussen de €2500 en €25.000 leent en dat je dit enkel en alleen voor energiebesparende maatregelen gebruikt. Het rentepercentage waar je dan gebruik van kan maken is 3 tot 3,5 procent.

Wat kost spouwisolatie met en zonder subsidie?

Vraag offertes op bij spouwmuurisolatie aanbieders en vergelijk het aanbod in jouw regio. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.