Voor alle energiebesparende maatregelen zijn subsidies beschikbaar. Dit kan zijn op landelijk niveau, zoals de subsidie energiebesparing eigen huis, of op lokaal- of regionaal niveau. Voor elke gemeente en stad zijn deze regelingen verschillend en wat er voor jou beschikbaar is, hangt er dus echt van af waar je woont. Je kan dit opzoeken via www.energiesubsidiewijzer.nl door je gemeente in te vullen. De maatregelen die hier voor in aanmerking komen zijn vaan het plaatsen van dubbelglas, dak-, gevel-, vloer en spouwmuurisolatie, het aanleggen van een groendak en het regelen van warmteterugwinning.

Welke subsidies zijn er beschikbaar in mijn regio?

Het is onmogelijk voor elke regio op te noemen wat er beschikbaar is. Via de energiesubsidiewijzer kan je dit online controleren. Zo heeft de gemeente Rotterdam bijvoorbeeld een subsidie voor groene daken, maar Zaanstad heeft een regeling voor zonnepanelen. Er is ook soms een subsidie beschikbaar voor het verbeteren van je energieband. Als je die met twee of meer stappen verlaagt, kan je in aanmerking komen voor een éénmalig bedrag. Het beste is om zelf uit te zoeken wat er voor jou beschikbaar is.

BTW

Behalve landelijke en lokale subsidies zijn er ook andere hulpmiddelen aanwezig. Zo kan je gebruik maken van een lager BTW tarief op de arbeidskosten van isolatiemaatregelen. Dan betaal je geen 21 procent, maar 6 procent, een groot verschil. Ook kan je je project financieren met een groene lening. Voor energiebesparende maatregelen kan je dan tussen de €2500 en €25.000 lenen voor een rentepercentage van tussen de 3 en 3,5 procent.

Subsidie energiebesparing eigen huis

Op landelijk niveau is er de subsidie energiebesparing eigen huis. Als je twee of meer energiebesparende maatregelen neemt, kan je tot 20 procent van de totaalprijs terugkrijgen. Behalve je spouwmuurisolatie, moet je dan ook je dak, je vloer of je kruipruimte isoleren of je kan hoogrendementsglas installeren.