Als je spouwmuurisolatie hebt uitgevoerd, kom je automatisch in aanmerking voor subsidies. De overheid wil energiebesparende maatregelen stimuleren en dit doen ze door middel van financiële steun. Deze subsidies zijn aanwezig op landelijk, regionaal en lokaal niveau en het is dus zeer de moeite waard om op te zoeken waar jij je voor kan aanmelden. Er is één landelijke subsidie die spouwmuurisolatie steunt.

De subsidie energiebesparing eigen huis

Om hiervoor in aanmerking te komen moet je twee of meer energiebesparende maatregelen uitvoeren op je huis. De maatregelen in kwestie zijn het plaatsen van dubbel glas, of het isoleren van je dak, vloer, kruipruimte of muren. Alleen met spouwmuurisolatie kom je er dus niet, maar combineer je het met bijvoorbeeld kruipruimte isolatie dan kan je tot 20 procent van het totaalbedrag terugkrijgen van de overheid. Behalve deze subsidie zijn er voor spouwmuurisolatie helaas geen andere regelingen beschikbaar.

Verlaagd BTW en groene lening

Alle isolatiewerkzaamheden kunnen worden betaald met een lager BTW tarief. In plaats van 21 procent hoef je dan maar 6 procent te betalen op de arbeidskosten. Een groene lening is een andere manier om je maatregelen te financieren. Hiermee kan je als je tussen de €2500 en €25.000 leent gebruik maken van een lager rentetarief van 3 tot 3,5 procent.

Maak een berekening

Ook op lokaal niveau zijn er vaak potjes beschikbaar voor dit soort maatregelen. Deze kan je vinden op www.energiesubsidiewijzer.nl. Het is dus zeer de moeite waard om eens goed aan tafel te gaan zitten en een berekening te maken waarin je alle financiële punten op een rij zet. Misschien is het verstandig een groene lening te nemen voor een tweede energiebesparende maatregel waardoor je wel in aanmerking komt voor de landelijke subsidie en 20 procent terugkrijgt. En vergeet hierbij het rendement ook niet van de maatregelen en wat je bespaart op de energierekening.