Spouwmuurisolatie is een zeer effectieve en goedkoopste manier om je muren te isoleren. De alternatieve mogelijkheden, binnen- en buitenmuur isolatie zijn vele malen duurder, maar ook veel arbeidsintensiever. Door een klein gat in de muur te maken, wordt tijdens een spouwmuurisolatie het materiaal de spouw in gespoten. Hierdoor heb je nauwelijks schade en zijn de werkzaamheden zo gebeurd. Er zijn verschillende materialen die je kan gebruiken voor het isoleren van je spouw.

Glas-, steenwol en Supafil

Glas- en steenwol zijn de goedkoopste isolatiematerialen. Deze hebben een goede isolatiewaarde, hebben een brandwerende werking, stoten water af en kunnen ook geluid goed isoleren. Ook is er Supafil, een op glaswol gebaseerde vulling dat lijkt op sneeuw. Deze heeft dezelfde kwaliteiten als glaswol, maar is echter nog gelijkmatiger aan te brengen zodat het koude plekken en vochtproblemen elimineert.

EPS parels en Neopixels

EPS parels en Neopixels zijn kleine balletjes die gemaakt zijn van piepschuim. Doordat ze zo klein zijn, zijn ze ook in nauwe spouwen te gebruiken, waar ander materiaal misschien niet past. Neopixels hebben een betere isolatiewaarde omdat ze grafiet bezitten. Dit houdt de warmte binnen, maar weerkaatst het ook zodat je tot 20 procent beter kan isoleren. Er zijn EPS parels met verschillende prijzen en isolatiewaardes. Neopixels hebben de beste isolatiewaarde van de materialen op de markt, maar daar betaal je ook voor.

PUR schuim

PUR schuim wordt al heel lang gebruikt als isolatiemateriaal, niet alleen in de schouw maar ook voor dak- of vloerisolatie. Het voordeel hiervan is dat het een erg goede isolatiewaarde heeft en dat het vloeibaar wordt aangebracht dus het past in alle hoeken en gaten zonder dat je het daarvoor in de juiste vorm moet snijden. Het droogt snel en zet een beetje uit, dus het dekt alle gaten en kieren volledig terwijl het materiaal wel ademt. Hierdoor is PUR schuim uitermate geschikt als je problemen hebt met vocht in je schouw.